Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ένα βουνό έρχεται να κολλήσει δίπλα στη μικρή πολιτεία της μακέτας





  

    Δεν διανοούμουνα μακέτα πολιτείας χωρίς το βουνό της. Κάθε πολιτεία χρειάζεται το βουνό της, παραφράζοντας γνωστή διαφήμιση. Έτσι άρχισα εδώ και αρκετό καιρό να το παιδεύω στο μυαλό μου, πώς θα μπορούσε να γίνει. 
Φυσικά επειδή δεν το παίζω αυθεντία έψαξα και στο διαδίκτυο, για να δω τι κάνουν οι άλλοι. Οι πιο επαγγελματίες φτιάχνουν τις κορυφογραμμές με MDF θαλάσσης, κόβοντας με σέγα τις περίεργες καμπύλες. Στη συνέχεια καλύπτουν τα κενά με συρμάτινο πλέγμα, το οποίο έπειτα καλύπτουν με χαρτί, το οποίο με τη σειρά του  επικαλύπτουν συνήθως με γύψο ή κάτι παρόμοιο και επενδύουν με υλικά όπως χώμα, πρασινάδες κτλ. Αυτό όμως μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε πιο συμβατικές μακέτες κι όχι στη δική μου που είναι… κάτω από το μπιλλιάρδο!
Άλλη σχολή λέει να μουσκέψεις εφημερίδες και να τις περιχύσεις με γύψο, με το σκεπτικό ότι κάνεις κάτι ρεαλιστικό χωρίς να ξοδευτείς. 
    Εγώ επειδή πάντα είμαι αγύριστο κεφάλι τράβηξα δικό μου δρόμο. Πήρα μία πολυουρεθάνη -είναι αφρός σε συσκευασία σαν του αεροζόλ- κι έφτιαξα ένα σωρό που αφήνοντάς τον να στεγνώσει έγινε ένας όγκος με καλές επιφάνειες για βράχια. Μάλιστα επειδή μου τέλειωσε γρήγορα κι αναγκάστηκα να αγοράσω κι άλλο (7€ έκαστον, για τον εφοριακό που με παρακολουθεί ετοιμάζοντας το πόθεν έσχες μου), έβαλα κι εγώ από κάτω τσαλακωμένες εφημερίδες, τις οποίες απλώς επικάλυψα με τον αφρό.
    Όταν αυτό φούσκωσε αρκετά και στέγνωσε, το έβγαλα από τη θέση του και το έβαλα σε ένα πάγκο εργασίας που διαμόρφωσα σε ένα παλιό σεκρετέρ μου και το επεξεργάστηκα.
Αρχικά είδα ότι ο όγκος ήταν υπερβολικός για το στενό υπομπιλλιάρδειο χώρο κι έτσι πήρα ένα μαχαίρι από την κουζίνα κι άρχισα να το μικραίνω, αποκόπτωντας όγκους. 
Η πολυουρεθάνη κολλάει ενοχλητικά, έτσι έστρωσ εφημερίδες. Να και το οβάλ άνοιγμα της σήραγγας που διαμόρφωσα με ένα απλό χαρτονάκι. 

 Δϋστυχω΄ς όταν στέγνωσε σηκώθηκε στον αέρα αντί να πατήσει κάτω. Πάντα αντιμετωπίζεις προβλήματα που δεν υπολόγιζες. Εδώ προβάρω και μία είσοδο τούνελ που αγόρασα αντί 7,5€

 Να και οι εφημερίδες που έστρωσα για να ρίξω από πάνω την πολυουρεθάνη

Στον πάγκο την πολυουρεθάνη κατεργάστηκα με ένα απλό μαχαίρι, διαμορφώνοντάς την εν είδει γλύπτη. Κάλυψα κάποιες επιφάνειες με χαρτί για να αποκτήσει άλλη υφή και δοκιμαστικά έβαψα μερικούς βράχους.


Μετά όμως την πρόβα στη θέση του, το βρήκα ογκώδες κι άρχισα να το ξανακόβω για να μειώσω τον όγκο του.

Να τα κομμάτια που αφαίρεσα

2η πρόβα ικανοποιητική

Άλλη άποψη της πρόβας με το κτήριο του σταύλου προτού διαμορφωθεί στην τελική του μορφή


Η πίσω όψη του βουνού κατά την πρόβα εφαρμογής. 
Το βουνό βαμένο, μετά από πολλούς πειραματισμούς, περιμένει τη χλωρίδα του.

Ντυμένο με τη χλωρίδα του. Φυσικά δεν έγινε εν ριπή οφθαλμού, αλλά αφού με παίδεψε καθώς δεν είχα πείρα στο είδος. 



Και μία πανοραμική άποψη του βουνού, προτού πάρει τη θέση του.
Η πρώτη τοποθέτηση του βουνού στη θέση του για να γίνει η προσαρμογή του με το υπόλοιπο σώμα της μακέτας. 
Η είσοδος της σήραγγας

Η έξοδος της σήραγγας (από έτοιμο προϊόν προσαρμοσμένο όμως στον περιβάλλοντα χώρο του. Εδώ έχω προσπαθήσει να επέμβω δημιουργώντας παλαίωση (καπνισμένη οροφή, πρασινάδες υγρασίας που κρέμονται κτλ. 
Το βουνό όπως φαίνεται από το σταθμό του τραίνου

Το βουνό ενσωματώθηκε πλέον στην πολιτεία.

11 σχόλια:

  1. Χαρά στην υπομονή σου! Ωραίος!
    Δοκίμασε κάποια άλλη στιγμή να βυθίσεις αφρολέξ σε μανώ που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για τα νύχια. Προκύπτει ενδιαφέρουσα "κόλλα" που βοηθά σε τέτοιες κατασκευές, ενώ κάνεις ανακύκλωση και το αφρολέξ ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βέβαια δεν μου περισσεύει κανένα αφρολεξ κι η γυναίκα μου δεν χτησιμοποιεί μανώ, αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω.
    Δεν κατάλαβα όμως, πώς γίνεται κόλλα. Λιώνει το αφρολέξ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμα δεν σε πετάξανε έξω από το σπίτι, με όλη αυτή την ακαταστασία που δημιούργησες?

    Χωρίς πλάκα είναι υπέροχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν κατάλαβες. Εγώ είμαι ο καθαρός του σπιτιού, που κυνηγάω τους άλλους που μου το βρωμίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ποση ωρα σου πηρε για να στεγνωσει η πολυορεθανη και να την επεξεργαστεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τα μαυρα αυτα στην 9η φωτο τι ειναι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απλώς είχα βάψει εκείνο το σημείο σκούρο γκρι αλλά μετά είδα ότι ήταν πολύ ογκώδες για το χώρο και το κόντυνα κόβοντας με το μαχαίρι. Εκείνο το σημείο έμεινε απλώς βαμμένο, σαν ένα μικρό ρέμα. Μετά την 11η φωτο μπορείς να το δεις πώς φαίνεται τελειωμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ονομαμου φιλε ειναι πανος προσπαθω και εγω ναφτιαξω καποια πραγματα εσυ τα καταφερες κΙ πλυ καλα μαλιστα μπραβο πλυ θα ηθελα να ανταλαξουμε αποψεις ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι εγώ στριφογυρίζω στο μυαλό μου μια κατασκευή κρατήρα ηφαιστείου για σκηνικό θεατρικού και σκέφτηκα την πολυουρεθάνη. Έτσι βρήκα την κατασκευή σου. Εντυπωσιακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή