Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Η δικτατορία της νεότητας




Πόσο γρήγορα αλλάζουν πια τα τοπία, της ανθρωπογεωγραφίας καθώς κάποιοι πιο παλιοί μας αφήνουν αποδημώντας από αυτό το μάταιο κόσμο.

Πόσο γρήγορα αλλάζουν οι συνθήκες της ζωής μας καθώς η τεχνολογία αλλάζει τα δεδομένα της ζωής μας, τόσο που μας είναι δύσκολο να αναπροσαρμοζόμαστε τόσο συχνά. Δίνοντάς μας μια απογοητευτική αίσθηση παλαιότητας από τα νιάτα μας ακόμα. Πριν από λίγο καιρό μία υπέργηρη κυρία πέθανε μόλις 122 χρονών. Γεννήθηκε προτού να υπάρχει αυτοκίνητο και τώρα έχουμε αεροπλάνα και πυραύλους. Γεννήθηκε προτού να υπάρχει ραδιόφωνο και τώρα έχουμε ίντερνετ, κινητά, λάπτοπ κοκ. Ο άλλος βγήκε από τη φυλακή μετά από 30 χρόνια εγκλεισμού και βρήκε έναν κόσμο στον οποίο δεν μπορεί να προσαρμοστεί πια. Πώς να παραγγείλεις σε ένα ταχυφαγείο να σκεφτείτε μόνο, όταν ήξερες μόνο από τα παλιά εστιατόρια και τα μεταπολεμικά καφενεία...

Πόσο αλλάζει η κοινωνίας μας, όταν μέχρι πριν λίγα χρόνια η σεξουαλική συνεύρεση πριν από το γάμο, ήταν αιτία βεντέτας, ενώ σήμερα είναι κανόνας και το αντίθετο μάλλον αντιμετωπίζεται με καχυποψία.

Στην εποχή μας λοιπόν έχει αναπτυχθεί μια δικτατορική καταπίεση της νεότητας προς τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Συχνά από επιχειρήσεις, στελέχη που περνούν τα 35 τους χρόνια θεωρούνται κουρασμένα, έτσι ώστε να απολύονται για να προσληφθούν στη θέση τους πιο φρέσκοι και ορεξάτοι νεαροί.

Το πρότυπο του ευτυχισμένου ανθρώπου όπως μάλιστα παρουσιάζεται και από τις διαφημίσεις, είναι νεαρός ή νεαρή στην ηλικία.

Έτσι οι γυναίκες ξοδεύουν ένα σωρό λεφτά για πλαστικές εγχειρήσεις, για καλλυντικά, για γυμναστήρια και κέντρα αδυνατίσματος αλλά και για ένδυση, ώστε να μοιάζουν πολύ νεαρότερες. Έτσι ώστε ενώ το πρόσωπό τους δείχνει 20άρα, τα χέρια τους δείχνουν 50άρα!!! Και να μην πούμε τίποτα για το τι κρύβεται κάτω από τα ρούχα.

Δεν περνούν λοιπόν σήμερα οι μεσήλικες και πολύ περισσότερο οι ηλικιωμένοι. Μόνο οι νεαροί. Πρέπει να γίνεται όλοι σας νεαροί, πάση θυσία. Αλλιώς η κοινωνία σας βάζεις το περιθώριο κι ενίοτε σκοτώνει τα γερασμένα άλογα. Πολύ διαφοροποιημένη αυτή η θεώρηση από εκείνη του παρελθόντος, όπου οι νεαροί ήταν ανώριμοι γι’ αυτό τους κρύβαμε στα μετόπισθεν μέχρι να μάθουν και να ωριμάσουν, ενώ το πρότυπο ήταν οι ηλικιωμένοι, τα άσπρα μαλλιά, οι σοφοί της ζωής και οι αξιοσέβαστοι... Η εποχή μας προτιμά τους αναμφίβολα πιο άπειρους, αλλά σίγουρα πιο μαχητικούς, όμορφους και σεξουαλικούς. Η ιστορία θα δείξει το μέλλον της επιλογής της.

Όχι, όχι να μη ψηφίσουμε, διότι οι νεαροί σίγουρα θα διαλέξουν το σύγχρονο σενάριο, ενώ οι μεγάλοι θα υπερασπιστούν το παλιό. Αχ αυτό το χάσμα των γενεών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου