Αναδημοσιεύω διαμαρτυρία:
--------------------------------------Η παρουσία της θρησκευτικής ελευθερίας είναι μέτρο του πολιτισμού μας και της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής.
Δυστυχώς στις μέρες τις δικές μας υπάρχουν άνθρωποι που καταπατούν χωρίς αιδώ το θεμελιώδες αυτό ανθρώπινο δικαίωμα.
Την περασμένη Πέμπτη το εφετείο του Ρεθύμνου καταδίκασε συμπατριώτη μας σε φυλάκιση 4 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 840 Ευρώ γιατί τόλμησε να μοιραστεί τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις με κάποιο φίλο του υποπίπτοντας στο περίφημο “έγκλημα” του προσηλυτισμού που εν έτει 2011 είναι ποινικά κολάσιμο στην Ελλάδα λόγω των δικτατορικών νόμων του Μεταξά που είναι σε ισχύ!
Η θλίψη μας για το κατάντημα και της δικαιοσύνης στην πατρίδα μας “μετριάστηκε” όταν πληροφορηθήκαμε ότι ένα Ιρανός καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί τόλμησε να γίνει χριστιανός εγκαταλείποντας τον μουσουλμανισμό. Του είχε δοθεί από το δικαστήριο, μεγαλόκαρδα, η ευκαιρία να αποκηρύξει την πίστη του και έτσι να σώσει τη ζωή του. Κάτι που μέχρι και την εξάντληση της διορίας που του είχε δοθεί δεν έκανε...
Θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε με κάθε τρόπο για την απόφαση αυτή του Ιρανικού δικαστηρίου και παρακαλούμε όλη την κοινότητά μας να εκφράσει με κάθε νόμιμο τρόπο τον αποτροπιασμό της για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια από τις παρακάτω διευθύνσεις της Ιρανικής πρεσβείας (εσωκλείουμε σχέδιο επιστολής)
ambassador@ iranembassy.gr <http://iranembassy.gr/> <http://iranembassy.gr/> ,
deputy@iranembassy.gr,
cultural @iranembassy.gr <http://iranembassy.gr/> <http://iranembassy.gr/>
Για την πατρίδα μας διαμαρτυρόμαστε έντονα προς κάθε κατεύθυνση και μένουμε σε προσευχή καλώντας σε συστράτευση και συνεργασία όλες τις πνευματικές, ακαδημαϊκές, πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας ώστε να καταργηθούν αυτοί οι νόμοι που υποβιβάζουν την χώρα μας στην κατηγορία του Ιράν...
Η Συντονιστική Επιτροπή Του ΠΕΣ,
ΥΓ Επιστολή Διαμαρτυρίας για την Πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα
Αξιότιμε Κύριε Πρέσβη,
Διαμαρτυρόμαστε για την άδικη και απάνθρωπη απόφαση σε καταδίκη σε θάνατο του Ιρανού ποιμένα Γιουσέφ Νανταρκχάνι (Youcef Nadarkhani) από το δικαστήριο του Ραστ (Rasht), τον Σεπτέμβριο του 2010,
Το Ιράν έχει δεσμευτεί στην άποψη του διεθνούς δικαίου να σέβεται τις θρησκευτικές μειονότητες. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα της επιλογής και της άσκησης της θρησκείας
Ζητάμε την ανάκληση της ποινής και την άμεση απελευθέρωση του ποιμένα Γιουσέφ Νανταρκχάνι (Youcef Nadarkhani).
Με τιμή,
Εσωκλ. Δημοσιεύσεις για την καταδίκη στο ΙΡΑΝ.
Από το περιοδικό Christianity Today2011 4:21PM, 28 Σεπτεμβρίου 2011
«Ιρανός Ποιμένας Αρνείται Να Απαρνηθεί Την Πίστη Του Παρά Την Επικείμενη Εκτέλεσή Του»
(Τίτλος κειμένου: Updated: Iranian Pastor Refuses to Recant in Face of
Pending Execution)
Του Jeremy Weber
Ο Ιρανός ποιμένας Γιουσέφ Νανταρκχάνι (Youcef Nadarkhani) αντιμετωπίζει άμεση εκτέλεση επειδή αρνήθηκε, για τέταρτη φορά μέσα στην εβδομάδα, ν’ απαρνηθεί τη Χριστιανική του πίστη. Ο Νανταρκχάνι είναι το πρώτο άτομο, το οποίο έχει κηρυχθεί ένοχο για αποστασία στο Ιράν, από το 1990. Ομάδες που υποστηρίζουν την ανεξιθρησκία εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να ακυρωθεί η ποινή του.
Ο Νανταρκχάνι, ο οποίος συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2009 λόγω του αγώνα του για περισσότερη ελευθερία αναφορικώς με την θρησκευτική εκπαίδευση των παιδιών, βρέθηκε ένοχος από δικαστήριο του Ραστ (Rasht), τον Σεπτέμβριο του 2010, για αποστασία κι ευαγγελισμό των Μουσουλμάνων. Το περιοδικό “Christianity Today” ανάφερε ότι η έφεση που έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν είχε ως αποτέλεσμα την μερική ανάκληση της ποινής. Το Δικαστήριο στήριξε την θανατική ποινή, επέτρεψε όμως την ακύρωσή της στην περίπτωση που ο Νανταρκχάνι απαρνηθεί την πίστη του. Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από το δικαστήριο του Rasht να επανεξετάσει την θρησκευτική συμπεριφορά του Νανταρκχάνι προτού ασπαστεί τον Χριστιανισμό.
Μετά από έρευνα, το δικαστήριο του Rasht θεώρησε πως ο Νανταρκχάνι δεν ήταν πιστός Μουσουλμάνος, πριν γίνει Χριστιανός. Εντούτοις υπεράσπισε την ποινή αποστασίας που του επιβλήθηκε, λόγω της μουσουλμανικής καταγωγής του Νανταρκχάνι.
Μετάφραση: Βασίλης Μ. Μελετιάδης
http://blog.christianitytoday.com/ctliveblog/archives/2011/09/iranian_pastor.html<http://blog.christianitytoday.com/ctliveblog/archives/2011/09/iranian_pastor.html>
Από την Εφημερίδα Έθνος
Πάστορας κινδυνεύει με θάνατο στο ΙράνΠάστορας κινδυνεύει με θάνατο στο Ιράν, γιατί ασπάστηκε τον χριστιανισμό και ίδρυσε μία μικρή ευαγγελική κοινότητα, με το όνομα "Εκκλησία του Ιράν".
Μάλιστα η γερμανική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε σήμερα κατά της πιθανής καταδίκης του 32 χρονου ιερέα σε θάνατο.
"Με φρίκη μαθαίνω για την απειλή (να επιβληθεί) η θανατική ποινή κατά του Γιούσεφ Νανταρχάνι. Καλώ τις ιρανικές αρχές να άρουν την καταδίκη και να απελευθερώσουν αμέσως τον κ. Νανταρχάνι" δήλωσε ο Μάρκους Λένινγκ, ο Γερμανός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Γ. Νανταρχάνι, ο οποίος ήταν μουσουλμάνος, βαφτίστηκε χριστιανός σε ηλικία 19 ετών. Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2009 και καταδικάστηκε σε θάνατο για αποστασία βάσει του ισλαμικού νόμου (Σαρία) που ισχύει στο Ιράν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, ο πάστορας είχε διορία μέχρι σήμερα για να αποκηρύξει την πίστη του.
"Το Ιράν έχει δεσμευτεί από την άποψη του διεθνούς δικαίου να σέβεται τις θρησκευτικές μειονότητες. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα της επιλογής και της άσκησης της θρησκείας", ανέφερε η ανακοίνωση.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63409412 <http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63409412> <http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63409412>
Τμήμα Επικοινωνίας
Πανελλήνιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος
Γ. Σουρή 14
185 47 Ν. Φάληρο
Greek Evangelical Alliance
G. Souri 14
185 47 N. Faliro
Greece
Website: www.evangelicals.gr
Μα καλά ο προσηλυτισμός απαγορεύεται δια νόμου? Ομολογώ δεν το ήξερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι είναι προσηλυτισμός προς έναν ενήλικα με σώας τα φρένας? Αν δεν του αρέσει η θρησκεία που πάει να του "πασάρει" κάποιος ας μην την ακολουθήσει.
Όταν όμως μιλάμε για ανήλικους εκεί θέλει έλεγχο η κατάσταση, λόγω της μικρής ηλικίας των.
Καλό βράδυ.
Πότε θα ανοίξεις την έκθεση με το τρενομπιλιάρδο να τη δούμε και από κοντά?
Ναι δυστυχώς, ισχύουν ακόμα οι Μεταξικοί νόμοι περί προσηλυτισμού και κανένας δεν τολμά να τους καταργήσει. Συνήθως τα δικαστήρια δεν κάνουν χρήση αυτών των νόμων αλλά μερικές φορές... Όσες φορές χρησιμοποιήθηκαν, επέφεραν την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ανοίξω την έκθεση θα βάλω και ειστήριο;
Είναι ακόμα ημιτελές. Όταν το τελειώσω θα σε καλέσω.