Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Νεόπτωχοι της Ελλάδας ενωθείτε!


Εφημερίδα της Λάρισας δημοσίευσε πρόσφατα την επάνοδο των επαγγελματιών επαιτών και τα παιδιά των φαναριών που επανέκαμψαν. Όμως αυτό δεν είναι το νέο. Το νέο είναι ότι σύντομα θα δούμε στα φανάρια αξιοσέβαστους συμπολίτες με lacoste!

Κοσμογονία στον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της Ελλάδας. Καθημερινά δράματα παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Εγκλήματα, αυτοκτονίες και απάτες αποδίδονται στην οικονομική κρίση. Κατασχέσεις αυτοκινήτων και ακινήτων, κλείσιμο επιχειρήσεων μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, σφραγισμένες επιταγές και ακάλυπτες συναλαγματικές απασχολούν τους αλαφιασμένους υπαλλήλους των τραπεζών που τρέχουν και δεν προλαβαίνουν. Ίσως οι πολλοί να μην το έχουν πάρει χαμπάρι, αλλά πίσω από τις κουίντες, τα δράματα τα αθέατα εξελίσσονται. Η κορυφή του παγόβουνου είναι κάποια δημοσιεύματα με στατιστικές που κανείς δεν προσέχει και κάποια “ενοικιάζεται”, “εκποίηση”, “κλείνουμε”, στις βιτρίνες καθώς ψωνίζουμε.

Τι θα γίνει μ’ αυτούς; Φυσικά δεν βρισκόμαστε σε μια χώρα πρότυπο για την κοινωνική ευαισθησία, με έτοιμες δομές για αντιμετώπιση έκτακτων ή μη καταστάσεων. Εμείς εδώ πρώτα βλέπουμε το πρόβλημα, το αφήνουμε να φτάσει στο απροσώρητο και μετά αρχίζουμε να το συζητούμε αενάως… όΠοιος επιβιώσει θα εποφεληθεί όταν το πρόβλημα θα έχει ξεπεραστεί πλέον. Αυτοί θα έιναι σίγουρα κάποιοι ημέτεροι που θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να αυξήσουν τα πλούτοι τους.

Δεν συζητάμε θεωρητικά. Συζητάμε για το τι θα γίνουν οι οικογένειες αυτών που θα μείνουν στο δρόμο χωρίς δουλειά, σπίτι και αυτοκίνητο και θα αποτελέσουν το κύμα αστέγων με τα …lacoste! Διότι αυτοί οι οικογενειάρχες, ευκατάστατοι μέχρι τώρα, αν δεν έχουν κάποιο συγγενή να τους φιλοξενήσει, θα καταλάβουν τα παγκάκια της πλατείας. Στις ΗΠΑ είναι μήνες τώρα που κάνουν το γύρω φωτογραφίες τέτοιων αστέγων κάτω από τις γέφυρες και σιτίζονται στα συσίτια της πρόνοιας. Ας μη ξεχνάμε ότι αυτοί δεν είναι εφοδιασμένοι με γνώσεις στο σοβάτισμα και στο χτίσιμο όπως οι μετανάστες της χώρας μας γι’ αυτο είναι σε δυσχερέστερη θέση.

Εκτός από αυτούς, πλήττονται οι υπαλληλοι των εν λόγω επιχειρήσεων και οι οικογένειές τους και κατ’ επέκταση όλος ο οικονομικός κύκλος, που αυτοί στήριζαν με τα έσοδά τους. Μιλάμε δηλαδή για ανεργία, νέους άπορους, αγοραστική κρίση, ενδοοικογενειακούς καβγάδες με αυτοκτονίες.

Ακούει κανείς; Υπάρχει κάποιο σχέδιο από την πολιτεία, εκτός από τα ΤΕΜΠΜΕ που τα πήραν οι ημέτεροι και οι έχοντες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου