Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Ημι-γυμνισμός

Φαίνεται ότι ο γυμνισμός δεν βρήκε έδαφος γενικευμένης εξάπλωσης, όπως φοβούνταν οι πιο παλιοί. Παρέμεινε σε στενούς κύκλους φυσιολατρών, ομοφυλόφιλων και γραφικών νοσταλγών των παιδιών των λουλουδιών. Όμως δεν είδαμε γυμνούς ανθρώπους να περπατούν ανέμελοι στους δρόμους των πόλεων όπως oι παλιότεροι προφήτευαν.

Αντίθετα έδαφος φαίνεται ότι κέρδισαν οι ημιγυμνιστές. Αυτοί δεν είναι καμιά περιθωριακή μειοψηφία, αλλά το σύνολο σχεδόν των νεαρών γυναικών! Δεν ξέρω τι δρόμο τραβάει η σύγχρονη ενδυματολογία της γυναίκας. Λέω της γυναίκας διότι οι άντρες έχουν μείνει στα κλασικά: Ένα παντελόνι κάτω (τζην ή λινό, ή βαμβακερό, δεν παίζει σπουδαίο ρόλο) κι ένα πουκάμισο ή μπλουζάκι πάνω (T-shirt ή polo τι σημασία έχει;) Οι γυναίκες όμως τρομάζουν με την ποικιλία των παραλλαγών στο ντύσιμό τους –ή μάλλον στο γδύσιμό τους-, από πάνω ως κάτω. Το χειμώνα που πέρασε η τάση ήταν να φορούν ένα φόρεμα πάνω από το... παντελόνι τους! Ή τι να πούμε για τις κρητικές... βράκες! Ας είμαστε σοβαροί. Ό,τι μας δίνουν φοράμε;

Το καλοκαίρι όμως που διανύουμε η αποδεκτή ενδυματολογία επιτάσσει σταθερά να είναι μόνο τα εσώρουχα, που τώρα πια δεν κρύβονται αλλά είναι η βάση του ντυσίματος εκτοπίζοντας τα άλλα σε ρόλο αξεσουάρ. Διότι ένα χαλαρό φαρδύ και κοντό τοπ, τι άλλο ρόλο παίζει από μια πινελιά χρώματος εν είδει μαντηλιού, πάνω από τα εσώρουχα! Τα μανίκια εξαφανίστηκαν, τα ντεκολτέ δεν είναι πλέον μόνο για τις τολμηρές και τα μπλουζάκια στη μέση δεν αποκαλύπτουν σάρκα μόνο σε κάποιο σκύψιμο ή τέντωμα αλλά μονίμως και σε κάθε στάση. Τα παντελόνια χωρίς καβάλο τα δείχνουν όλα αλλά τα μίνι είναι πλέον ανύπαρκτα, σαν μια ζώνη πάνω από το εσώρουχο.

Πέστε μας αγαπητές, όμορφες και προκλητικές κοπέλες τι θέλετε να πείτε με όλα αυτά τα καμώματα; Μας εκθέτετε ανενδοίαστα τα σώματά σας και λικνίζετε μπροστά μας γοφούς και στήθια μέσα στην έξαψη του θέρους, ποιο είναι το μήνυμα; Κάποτε έτσι ντύνονταν μόνο κάποιες σταρ, σήμερα κάθε τρυφερό κορίτσι υπερβάλλει και της πιο ξιπασμένης σταρ! Μήπως θέλετε να πείτε ότι τα δίνετε όλα, ότι δεν έχετε κανένα ηθικό ενδοιασμό; Γιατί απαιτείτε κάθε αντρικό βλέμμα, για ένα μόνο καπρίτσιο, γιατί τους θέλετε όλους ή μήπως δεν έχετε να πείτε απολύτως τίποτα κι αφήνετε τους διεφθαρμένους ως το κόκαλο σχεδιαστές να μιλούν αντί για σας! Μήπως εσείς φοράτε απλά ότι βλέπετε στα περιοδικά και την TV; Αλλά κι οι σχεδιαστές από την άλλη πλευρά θα πουν ότι εκείνοι απλώς δίνουν στον κόσμο αυτό που τους ζητάει και δεν μπορούν να φύγουν από την “γραμμή” διότι θα “φάνε πάτο”.

Στην πλαζ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Εκεί όλοι φοράμε ουσιαστικά μόνο τα εσώρουχά μας, τα δείχνουμε όλα, το μάτι συνηθίζει και μαζί με τις χάρες της σάρκας μας δείχνουμε και τις ατέλειές μας πλούσια, ώστε να επέρχεται ένας κορεσμός. Εκεί χάνεται το μυστήριο του γυναικείου κορμιού για τους άντρες και του αντρικού για τις γυναίκες, είναι όλα στη φόρα. Νομίζω ότι ως κοινωνίες σ’ αυτό το σημείο έχουμε ξεφύγει πλέον από κάποια νοητά όρια. Αυτή η εμφάνισή μας –ουσιαστικά με τα εσώρουχα- θα ήταν αποδεκτή μόνο αν βρισκόμαστε σε ένα στενό κύκλο οικείων. Αλλά μπροστά σε όλη την κοινωνία…; Αν πάρουμε το παράδειγμα των οικονομικών φαινομένων, είναι γνωστό ότι η υπερπροσφορά μετοχών, ρίχνει τις τιμές τους! Έτσι και η αλόγιστη έκθεση των κορμιών στην κοινή θέα, μάλιστα χωρίς την διακόσμησή τους με ενδυματολογικές πινελιές και χωρίς το photoshop των make up και άλλων παρόμοιων προϊόντων, η εικόνα μετατρέπεται από αισθησιακή σε ωμό στοίβαγμα ειδών κρεοπωλείου. Περισώζονται μόνο γυναίκες με “αναλογίες μοντέλου”, να μαγνητίζουν τα αντρικά βλέμματα, ή τα καλογυμνασμένα αντρικά για τις γυναίκες, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των συζυγικών –κι όχι μόνο- ολονύκτιων συγκρούσεων.

Πού μας οδηγούν όλες αυτές οι παρατηρήσεις; Απλώς η ανθρώπινη εξερεύνηση σ’ αυτό τον τομέα εξαντλήθηκε φτάνοντας στο τέλος του δρόμου για να βρει ένα απογοητευτικό αδιέξοδο. Τώρα; Τώρα μάλλον πρέπει να γυρίσουμε πίσω, στις παλιές συνταγές των γυναικών προς τους άντρες και των αντρών προς τις γυναίκες και να βρούμε νέες παραλλαγές. Πάση θυσία δεν πρέπει το γυναικείο φύλο να χάσει το μυστήριο που το περιέβαλλε στην αντρική φαντασία. Ομοίως βέβαια και για τις γυναίκες. Ήδη οι στατιστικές καταγράφουν έντονα σεξουαλικά προβλήματα στους άνδρες που από πολλούς αποδίδονται στην ανεξέλεγκτη πορνογραφία, την υπερπροσφορά γυμνού από τα ΜΜΕ και το ίντερνετ μέχρι το πεζοδρόμιο που βαδίζουμε. Ας μη ξεχνάμε ότι όταν το φυσιολογικό κορεστεί, στη θέση του οι άνθρωποι θα αναζητήσουν κάθε είδους παρεκτροπή στο νοσηρό και διεστραμμένο.

Σήμερα λοιπόν, εκτός από τους πουριτανούς, έχουν λόγο να φωνάζουν και οι αντίπαλοί τους: Περιφρουρείστε την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Μην γκρεμίζετε τα όρια. Σώστε τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου