Ο λαός στην Αίγυπτο φαίνεται να κερδίζει τη μάχη που ξεκίνησε για τη φτώχια και τις αυξήσεις και κατέληξε μετά από τις απάνθρωπες ενέργειες του καθεστώτος να έχει στόχο τον ίδιο τον πρόεδρο Μουμπάρακ. Όμως η διελκυστίνδα είναι εν εξελίξει γι’ αυτό ας μη βιαστούμε να προεξοφλήσουμε την κατάληξή της.
Εντύπωση προκαλεί η υποστήριξη του στρατού στη λαϊκή εξέγερση. Ευχάριστη η έκπληξη, αρκεί να μην κρύβει κάτι άλλο. Διότι αρχικά είχε ειπωθεί ότι ο Μουμπάρακ έχει την υποστήριξη του στρατού.
Εντύπωση επίσης μου έκανε η ωριμότητα του αιγυπτιακού λαού, παρά τη δεδομένη παιδεία του σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ωριμότητα που φάνηκε στη συντεταγμένη πρακτική της διαμαρτυρίας, στην έλλειψη τρομοκρατικών πρακτικών παρά τους εκατοντάδες νεκρούς αλλά περισσότερο στις ομάδες περιφρούρησης ενάντια στους ασφαλίτες και τους πλιατσικολόγους και τους δραπέτες. Αυτό δείχνει πολιτισμό!
Το γαϊτανάκι συνεχίζεται: Τυνησία, Αλγερία, Υεμένη, Ιορδανία, Συρία και με το Λίβανο αποσταθεροποιημένο αυτή την εποχή.
Ας μη ξεχνάμε όμως ότι δεν αρκεί μια επανάσταση, αν αυτή δεν τη διαδεχτεί ένα ικανό και πραγματικά δημοκρατικό καθεστώς. Δεν ξεχνάμε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν έπεσε (καλώς), με μια μη νόμιμη επέμβαση (κακώς) για να τη διαδεχτεί η δημοκρατία (καλώς) αλλά και η Ισλαμική αναρχία και τρομοκρατία στην πράξη (κακώς). Τα πράγματα στη συνέχεια είναι πολύ πιο πολύπλοκα, απ' ότι φαντάζεται κανείς στην αρχή. Μάλιστα με ένα ισραήλ μεταξύ πολλών ανεξέλεγκτων Ισλαμικών καθεστώτων, μπορεί να αποβεί βόμβα όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σ' όλη την υψήλιο.
Πολλοί μιλούν για συνέχιση του ντόμινο και στην Ελλάδα, όπου οι ισορροπίες είναι λεπτές, με τη φτώχια να βαραίνει και πολλές ομάδες πληθυσμού σε αναβρασμό δικαίως ή αδίκως. Οψόμεθα!
ΥΓ Σε μια τέτοια εποχή, μερικές χιλιάδες εκτοπισμένων Κινέζων λόγω σεισμού, δεν μας λένε τίποτα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου