Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Έξι συμβουλές για να γίνετε αιωνόβιοι (Από το ΒΗΜΑ)



Διάβασα πριν από καιρό αυτό το άρθρο στο ΒΗΜΑ και μου έκανε εντύπωση.

Να λοιπόν κάποια στοιχεία της ζωής μας που βοηθούν την υγεία μας ώστε να ζούμε περισσότερο. Όλα τα παρακάτω όπως θα παρατηρήσετε είναι στοιχεία της ψυχολογίας μας κι όχι άμεσα της βιολογίας μας. Δεν είναι δηλαδή βιταμίνες και αντιοξειδωτικά αλλά ντοπάρισμα του ψυχικού μας κόσμου, η υγεία του οποίου θα επιδράσει με τη σειρά του ευεργετικά στη λειτουργία των οργάνων του σώματος, με αποτέλεσμα τη μακροζωία.

ΠΑΡΤΕ ΣΚΥΛΟ

Ένδειξη ότι πάσχουμε από μοναξιά, μέσα στις πολυπληθείς από ανθρώπους πόλεις μας. Κι επειδή είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας, είναι εύκολο να καλύψουμε ένα μέρος αυτής της ανάγκης με ένα πιστό ζώο. Ο εσωτερικός κόσμος του ανθρώπου είναι πολύπλοκος. Πρέπει να λάβει κανείς πολλές παραμέτρους υπόψη του για να τον προσεγγίσει και στη συνέχεια να τον ξεκλειδώσει. Δεν έχουν όλοι τη δύναμη να το κάνουν. Κι από αυτούς όμως που προσπαθούν οι πιο πολλοί δεν μπορούν να βρουν το κλειδί, καθώς η κάθε ανθρώπινη προσωπικότητα έχει ένα μοναδικό αλγόριθμο ως κωδικό-κλειδί. Όχι όμως και οι σκύλοι...

Μας λείπουν λοιπόν οι ανοιχτές, ανθρώπινες σχέσεις εμπιστοσύνης.

ΣΗΚΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ

Αν ψάξετε στα clip art για τη λέξη εργαζόμενος θα βρείτε εικόνες ανθρώπων σε ένα γραφείο, μπροστά σε έναν υπολογιστή. Αντίθετα παλαιότερα, η σημειολογική απεικόνιση του εργαζόμενου θα ήταν ένα εργάτης με μιαν αξίνα ή ένα φτυάρι να ...σκάβει!

Το σώμα αλλά και η ψυχή του ανθρώπου δεν είναι πλασμένα από τον δημιουργό για ένα κλειστό δωμάτιο και για την ακινησία μιας... ανατομικής καρέκλας. Αποτέλεσμα: Μέσα κατάθλιψη κι απ’ έξω κακή κυκλοφορία του αίματος, περιορισμένη οξυγόνωση και υποτονικοί μύες, καθώς μάλιστα το λίπος συσσωρεύεται... Μετά παίρνει η μπάλα όλα τα βιολογικά μας όργανα το ένα μετά το άλλο.

ΚΑΝΕ ΕΝΑΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΓΑΜΟ

Αυτή η προτροπή φυσικά είναι ανόητη. Διότι όλοι θα ήθελαν να κάνουν έναν ευτυχισμένο γάμο αλλά αγνοούν... τη συνταγή!

Όμως παρατηρήσετε ότι στις προδιαγραφές κατασκευής του ...προσπέκτους μας υπάρχει η έννοια του γάμου. Ενός γάμου βέβαια στη φυσιολογία του κι όχι στην παθολογία του.

Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο και μάλιστα (=περισσότερο) ο άντρας τη γυναίκα κι η γυναίκα τον άντρα. Χρειαζόμαστε τα στοιχεία του άλλου φύλου που λείπουν από εμάς. Χρειαζόμαστε τη συντροφικότητα, την αγάπη, την εμπιστοσύνη, την παρέα, τη στήριξη. Έτσι όπως έκανε ο Θεός τον άνθρωπο στον κήπο της Εδέμ.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μέσα στα χρωμοσώματά μας είναι γραμμένη η θρησκευτική πίστη. Η εκζήτηση του Θείου. Η ύπαρξη του Θεού-Δημιουργού. Ξέρω οι άθεοι τοποθετούν την ευεργετική επίδραση της Εκκλησίας σε κάποιο κέντρο του εγκεφάλου που ικανοποιείται από αυτή. Όμως αυτό το άτιμο το κέντρο πώς πήγε και χώθηκε εκεί μέσα στον εγκέφαλό μου; Μήπως κάποιος δημιουργός Θεός το έβαλε εκεί για να μπορώ αν θέλω να το κινητοποιήσω, να μπορέσω να τον αναζητήσω και να τον βρω; Λέω μήπως!

ΒΓΑΛΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΑ

Εδώ έχουμε την έννοια της αγάπης και της συμπόνιας. Το να μοιραζόμαστε εκτός που κάνει καλό στους άλλους κάνει καλό και σε μας.

Άρα η αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας είναι γραμμένη κάπου μέσα στην κατασκευή μας. Είναι στοιχείο, προδιαγραφή της κατασκευής μας. Έτσι ώστε αν ζούμε κατά τη φυσιολογία μας αυτή, θα ζήσουμε περισσότερο. Κάποιος σοφός νους πρέπει να έβαλε κι αυτό το στοιχείο μέσα μας. Ένα στοιχείο που βοηθάει και στη δική μας επιβίωση αλλά και στην επιβίωση του συνόλου. Ποιος είναι αυτός ο σοφός νους που ξέρει από αγάπη; Ποιος;

ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΘΕΤΙΚΑ

Εμείς νομίζουμε ότι το καλύτερο είναι να είμαστε πάντα υποψιασμένοι και υποψιάρηδες! Τότε είμαστε έξυπνοι και επιτυχημένοι. Εδώ μας λένε το αντίθετο.

Ο Χριστός είπε «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι». Κάτι που εμείς σήμερα κοροϊδεύουμε.

Ο γνωστός ύμνος της αγάπης του Απ. Παύλου λέει ότι η αγάπη τα πάντα πιστεύει, τα πάντα ελπίζει, τα πάντα υπομένει...

Να λοιπόν τι μας λέει το σώμα μας –κατά την παραπάνω επιστημονική έρευνα- ότι είναι φυσιολογία για το ανθρώπινο πλάσμα. Να ποιες είναι οι προδιαγραφές κατασκευής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου