Είδαμε και λίγο χιόνι, όχι όμως αρκετό για τα μέτρα της χώρας. Στα βουνά όμως τα εξοχικά τους ήταν καλλυμένα από δύο μέτρων χιόνι.! |
Η άνοιξη μπήκε νωρίς φέτος στη Νορβηγία. Στην περιοχή μας συζητιέται ότι από το 1990 είχε να κάνει τόσο μαλακό χειμώνα. Η μέση θερμοκρασία ανήλθε φέτος στον 1,5 περίπου βαθμό πάνω από το μηδέν ενώ ο μέσος όρος είναι -4,7. Επίσης από τον Ιανουάριο και μετά είχαμε ηλιοφάνειες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πράγμα όχι ιδιαίτερα σύνηθες.
Τώρα όμως μπήκε η άνοιξη. Άρχισαν οι λιακάδες και οι μέρες μεγάλωσαν. Αρχίζει να φωτίζει σχεδόν από τις 6.00 το πρωί και μέχρι σχεδόν τις 7.00 το βράδυ. Η εαρινή ισημερία δεν είναι μακριά.
Στα ΜΜΕ επίσης συζητιέται το γεγονός ότι η κατανάλωση πέφτει κι αυτό θα έχει συνέπεια να χαθούν κάποιες δουλειές. Υπάρχει μια τάση οι άνθρωποι να προσπαθούν να ξοδεύουν λιγότερα. Οι τιμές των ακινήτων πιέστηκαν λίγο το προηγούμενο διάστημα, αλλά φαίνεται ότι ήταν κάπως παρωδικό, καθώς εδώ υπάρχει ακόμα έλλειψη κατοικιών.
Φέτος στη Νορβηγία γιορτάζουν τα 200 χρόνια του συντάγματός τους κι οι εορτασμοί θα κορυφωθούν στις 17 Μαΐου που έχουν την ετήσια εθνική εορτή τους, γιορτάζοντας ακριβώς την ημέρα του συντάγματος. Η Νορβηγία είναι ένα νεαρό κράτος. Το 1814 ανεξαρτητοποιήθηκε από την ένωση/υποτέλεια με τη Δανία. Δεν έμεινε όμως για πολύ ανεξάρτητη. Την ίδια χρονιά η Σουηδία της επέβαλλε νέα ένωση μαζί της αυτή τη φορά, λιγότερο καταπιεστική όμως. Το 1905 η Νορβηγία ανέκτησε την ανεξαρτησία της. Είναι λοιπόν ένα κράτος σχεδόν 110 χρόνων, χωρίς μεγάλη παράδοση, εκτός βέβαια από την κοινή Σκανδιναβική παράδοση. Στο κλίμα αυτού του εορταστικού έτους, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας ανακήρυξε ως πιο γνωστό Νορβηγό τον θεατρικό συγγραφέα Henrik Ibsen (1828-1906).
Η Νορβηγία ως μία πολυπολιτισμική χώρα, αναρωτιέται τι σημαίνει σήμερα το να είσαι Νορβηγός. Στο Drammen, μία από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, το 2013 ανακηρύχτηκε ως πιο προτιμώμενο όνομα για τα νεογέννητα το Μοχάμεντ! Πολλοί μουσουλμάνοι βλέπετε κι αυτοί κάνουν πολλά παιδιά. Πολλοί μετανάστες από Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες, έχουν γεννηθεί εδώ. Αυτοί κατά πόσο είναι Νορβηγοί; Στον καιρό της παγκοσμιοποίησης λοιπόν, το ερώτημα τίθεται επίμονα: Νορβηγός είναι αυτός που απλώς μένει εδώ, αυτός που έχει την υπηκοότητα, αυτός που γεννήθηκε εδώ ή αυτός που γεννήθηκε από αμιγώς Νορβηγούς γονείς; (έστω ο ένας από τους δύο).
Καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου φθινοπώρου οδήγησαν σε κυβέρνηση συνεργασία τουλάχιστον δύο δεξιών κομμάτων, έχει ήδη αρχίσει η αλλαγή κάποιων νόμων με πιο συντηρητικό προσανατολισμό, στο χώρο της εργασίας, μετανάστευσης κι εκπαίδευσης.
Να λοιπόν μια γενική ματιά στα κοινά της ζωής της Νορβηγίας. Η Ελλάδα θα είχε πολλά να μάθει από το παράδειγμά της, αν σταματήσει τα περί της Ελληνικής ιδιαιτερότητας, λες κι οι Έλληνες έχουν κάποιου είδους αναπηρίας που τους κάνει άτομα με ειδικές ανάγκες(!)
alkaioslarsinos@gmail.com
alkaioslarsinos@gmail.com
Το blog σας είναι υπέροχο. Καλή επιτυχία στις προσπαθειές σας...Ελπίζουμε να συνεχίσετε να μοιράζεστε τα συναισθηματά σας για τον μακρινό βορρά με εμάς.. Χαιρετίσματα από την Αθήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφή