Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ποιος δημιούργησε το σύμπαν; ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ


«Ο Θεός δεν δημιούργησε το σύμπαν και το «μπίγκ μπαΝγκ» υπήρξε αναπόφευκτη συνέπεια των νόμων της φύσης» υποστηρίζει ο μεγάλος Βρετανός επιστήμονας στο νέο του βιβλίο «Μεγάλο σχέδιο».

Πάντα παραξενεύομαι όταν επιστήμονες αφήνουν τα χωράφια της επιστήμης τους και μπαίνουν σ’ αυτά άλλων χώρων όπως φιλοσοφία, θρησκεία, προσωπική πίστη κτλ. Αυτά τα πανανθρώπινα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν αιώνες τώρα και δεν νομίζω ότι θα απαντηθεί τώρα. Το ερώτημα εκκρεμεί πάντα και η διέξοδος που μέχρι τώρα έχει δοθεί –και μάλλον έτσι θα συνεχίσει- είναι κάποιοι να ασκούν πίστη στην ύπαρξη και κάποιοι άλλοι στην μη ύπαρξη Θεού. Είναι πάντα όμως θέμα πίστης και οριστική απόδειξη δεν νομίζω ότι θα μπορέσει ποτέ να δοθεί σ’ αυτό τον κόσμο.

Απλώς προσωπικά θεωρώ πιο πιθανή λογικά την απάντηση ότι κάποιος τα έφτιαξε όλα αυτά από εκείνη που λέει ότι... δεν τα έφτιαξε κανένας. Απλή λογική είναι. Δεν αντιληφθήκαμε ποτέ κάτι να έρχεται στην ύπαρξη εκ του μη ώντος, οργανικό ή ανόργανο, υλικό ή πνευματικό. Αυτό και πιστεύω, διότι εκτός από σώμα (ύλη), βλέπω να είμαι και ψυχή (πνεύμα).

Επί της πιο πάνω φράσης που αποδίδεται στο βιβλίο του κου Χόκινγκ –ακόμα δεν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα- μου κάνει εντύπωση η φράση «συνέπεια των νόμων της φύσης».

1. Παρατηρώ πρώτον ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια φύση, όπως κι αν εννοούμε την έννοια ύπαρξη. Αυτής της ύπαρξης την προέλευση όμως αν και την παραδεχόμαστε αυθαίρετα, δεν μπορούμε να αποδώσουμε κάπου.

2. Επίσης όλοι μπορούμε να παρατηρήσουμε την ύπαρξη πολύπλοκων και τέλειων στη σύλληψη νόμων, οι οποίοι προϋποθέτουν έναν αντίστοιχο νου που τους συνέλαβε. Κι αυτό στην οποιαδήποτε περίπτωση δεν απαντάει η θεωρία Χόκινγκ. Δηλαδή απλά και σταράτα ο κος Χόκινγκ αναγνωρίζει την ύπαρξη νόμων της φύσης αλλά δεν μπορεί να μας απαντήσει ποιος συνέλαβε, προγραμμάτισε και έβαλε σε λειτουργία όλο αυτό το πολύπλοκο σύστημα αλληλεπίδρασης αυτών στο σύστημα που λέγεται φύση κι έκτοτε αυτό αυτορρυθμίζεται, ώστε να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Και οι άνθρωποι έχουν φτιάξει συστήματα που έχουν την ικανότητα να αυτοδιορθώνονται και να φροντίζουν την ίδια τους τη λειτουργία, αλλά μέχρι τώρα η έκταση αυτής της αυτορρύθμισης είναι πρωτόγονη. Ίσως αύριο φτιάξουν και πιο πολύπλοκα συστήματα. Ποτέ όμως κανείς δεν θα μπορεί να υποστηρίξει ότι πχ. ένα ρομότ που αυτοεπιδιορθώνεται και αυτοβελτιώνεται δεν φέρει μέσα του τα χαρακτηριστικά του μηχανικού που συνέλαβε την ιδέα τη σχεδίασε και την υλοποίησε!

Νομίζω ότι όλα αυτά είναι κοινή λογική από την οποία ξεκινάει ως βάση και στην οποία αναφέρεται και η πιο εξειδικευμένη επιστημονική γνώση.

Από εκεί και πέρα αν ισχύει η ενοποιημένη θεωρία ή όχι δεν είμαι ο ειδικός να κρίνω. Ακόμα κι αν ήμουν θα σεβόμουν μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα. Όμως δεν ξεχνώ ότι όλα αυτά είναι θεωρίες, θεωρήσεις, προσεγγίσεις. Αυτό είναι φανερό από το γεγονός ότι κι ο ίδιος ο κος Χόκινγκ ήταν θιασώτης της θεωρίας ότι μια θεωρία εξηγεί συνολικά το σύμπαν, όμως τώρα έρχεται να την ανασκευάσει κι αυτό είναι προς τιμήν του. Άνθρωπος είναι, άνθρωποι είμαστε κι από ιδέες μπορούμε να έχουμε πολλές. Τϊποτα όμως δεν είναι απόλυτο για τον πεπερασμένο άνθρωπο.

1 σχόλιο:

  1. Αξιόλογο το σχόλιό σου. Ρίξε μια ματία και στο δικό μου μπλόγκ. Ε Φίλος
    http://efilos.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή