Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Το κάψιμο του Κορανίου


Δεν κατάλαβα ποτέ τι σημαίνει το κάψιμο ενός βιβλίου ή μιας σημαίας. Ο Πάστορας (ποιμένας) Τέρι Τζόουνς αποφάσισε να κάνει αυτή τη «συμβολική»(!) πράξη: Στην Πυρά το Κοράνιο. Τι εννοεί όμως όταν λέει «συμβολική πράξη»; Μπορεί η βία να συμβολίζει κάτι από την πίστη της αγάπης που δίδαξε ο Ιησούς Χριστός των Χριστιανών; Μήπως η στάση του ουσιαστικά αποτελεί μια εκβιαστική απειλή, που λέει προσέξτε εσείς οι μουσουλμάνοι γιατί θα αντιδράσουμε κι εμείς με τον δικό σας τρόπο –εκδίκηση- στις θρησκευτικές σας προκλήσεις; Ούτε ο πρώτος διδάξας Ιησούς Χριστός δεν φέρθηκε ποτέ παρόμοια –αντιθέτως-, ούτε όμως πιστεύει κανείς ότι αν στον ισλαμικό φανατισμό αντιτάξουμε έναν χριστιανικό, θα έχουμε μια ρεαλιστική ισορροπία. Αντιθέτως όλοι ξέρουμε ότι θα έχουμε ένα γενικευμένο πόλεμο. Μια πυρκαγιά που θα κάψει και τις δύο πλευρές.

Όχι ότι οι Μουσουλμάνοι είναι ειρηνικοί και σέβονται τις άλλες θρησκείες, αντιθέτως στους κύκλους τους έχουν επικρατήσει οι φανατικοί ισλαμιστές. Σίγουρα υπάρχουν και πάρα πολλοί μετριοπαθείς μεταξύ τους, όπως και πολλοί αδιάφοροι θρησκευτικά μεν, μουσουλμάνοι δε. Όμως αυτοί χάνονται στο πλήθος και επιπλέουν οι φανατικοί που έχουν επιβληθεί στους υπόλοιπους, καθώς μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταλάβει και τις ηγετικές θέσεις. Έτσι δεν καταδικάζουμε τη μουσουλμανική θρησκεία συλλήβδην αλλά το φανατικό σύστημα που έχει επικρατήσει στους κόλπους του και το οποίο ουσιαστικά την εκπροσωπεί. Αυτή είναι μια αλήθεια που δεν αρνούμαι στους σκληροπυρηνικούς της δυτικής πλευράς, αλλά αυτό δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει με τους τρόπους αντιμετώπισης του... Τέρι Τζόουνς. Θα εθελοτυφλούσα αν στα πλαίσια της ανοχής της διαφορετικότητας που έχει επικρατήσει στις δυτικές κοινωνίες –και προσωπικά με εκπροσωπούν- έλεγα ότι οι μουσουλμάνοι δεν αποτελούν απειλή για τις δυτικές χώρες και κοινωνίες. Όχι οι μουσουλμάνοι σήμερα είναι απειλή! Η δύση όμως πρέπει να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει αυτό τον κίνδυνο με ρεαλισμό και σίγουρα ενδεδειγμένη λύση δεν είναι η περιφρόνηση ή η βία που προτείνει ο γραφικός Τέρι που έχει μείνει στην εποχή του Αμερικανικού εμφύλιου.

Τέλος σ’ αυτόν τον κυκεώνα πο ξεσήκωσε ο φίλος μας ο... Τέρυ, αναφάνηκε πάλι το κοινό χαρακτηριστικό όλων των φανατικών της υφηλίου: Οι γενικεύσεις! Οι γενικεύσεις δημιουργούν μια θεώρηση των πραγμάτων, τύπου οδοστρωτήρα, που μόνο αντικειμενική δεν είναι. Ένας Καθολικός ή Ορθόδοξος θα πει έτσι είναι ΟΛΟΙ τους οι Ευαγγελικοί. Ένας άθεος θα πει έτσι είναι ΟΛΟΙ οι θρησκευόμενοι, ένας μουσουλμάνος θα πει ότι έτσι είναι όλοι οι Χριστιανοί, ένας ταλιμπάν θα πει ότι έτσι είναι ΟΛΟΙ οι Αμερικανοί κοκ. Κι αυτό πρέπει να το αποφύγουμε όλοι μας αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, εκτός βέβαια αν απλώς ψάχνουμε για αφορμές σαν τους μισαλλόδοξους και φανατικούς.

Στην πυρά λοιπόν η πυρά! Από όπου κι αν αυτή προέρχεται, ότι κι αν υπερασπίζεται, διότι ο σκοπός ποτέ δεν αγιάζει τα μέσα.

http://www.skai.gr/news/world/article/151608/anamenetai-amesi-paremvasi-obama-gia-na-stamatisei-to-kapsimo-toy-koranioy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου