Η γνώση στις μέρες μας σίγουρα έχει πληθυνθεί και μαζί της και η πληροφόρηση. Από αυτή την εξέλιξη όμως προκύπτει ένα πρόβλημα: Οι ανεξέλεγκτες φήμες και οι ανεύθυνες δημοσιεύσεις. Η εποχή μας λοιπόν πρέπει να απαντήσει επαρκώς με τη θέση που θα πάρει, μεταξύ της ασύδοτης ενημέρωσης από το φόβο της πιθανής λογοκρισίας και του φιλτραρίσματός της για πιο υπεύθυνη ενημέρωση.
Διάβαζα πρόσφατα στον τύπο ότι οι χειρουργοί πάντα συστήνουν μετά τη χειρουργική επέμβαση, να μη βρέχουμε την περιοχή της επέμβασης, τουλάχιστον για 48 ώρες. Όμως ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ έδειξαν ότι δεν υπάρχει στατιστικά μεγαλύτερος κίνδυνος επιμόλυνσης της τομής σε περίπτωση που τα ράμματα θα βραχούν πρόσκαιρα για τοπική καθαριότητα.
Συχνά στις εφημερίδες βγαίνουν άρθρα του τύπου «10 μύθοι» για τη διατροφή, για την υγεία κοκ.
Και διαβάζουμε ότι ο γνωστός ως κακός συνδυασμός ψάρι-αυγό δεν είναι παρά ένα μύθος, ενώ άλλοι επιμένουν ότι ισχύει πάντα κατά την παραδοσιακή αντίληψη.
Όταν τρώμε το βράδυ παχαίνουμε περισσότερο από το αν τρώγαμε την ίδια ποσότητα το πρωί; Έτσι λέει η παραδοσιακή αντίληψη. Όμως ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ λένε ότι αυτό είναι μύθος. Αυτό που μετράει είναι το συνολικό ποσό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε μέσα σε ένα 24ωρο!
Αφήστε τον βομβαρδισμό εκατέρωθεν ανακοινώσεων για το αν κάνει καλό ή κακό ένα ποτηράκι κρασί ή ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα ή την εβδομάδα, για την καρδιά, για το στομάχι ή για τον... καρκίνο.
Χθεσινή μόλις ενημέρωση έλεγε ότι σύμφωνα με ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ η εκτεταμένη έκθεσή μας στον ήλιο μας κάνει καλό και δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία μας όπως επέμενε μονότονα η ιατρική μέχρι τώρα, επισείοντας την απειλή καρκίνου του δέρματος...
Εγώ προσωπικά σηκώνω τα χέρια ψηλά... Ποιος ξέρει! Μπορεί έτσι, μπορεί κι αλλιώς. Επιστήμονας λέει το ένα, επιστήμονας και το άλλο. Στο τέλος κάνε ότι σου κατέβει, ότι σου αρέσει, ότι νομίζεις κατά τη δική σου εκτίμηση.
Μα έτσι δεν ακυρώνεται η πλούσια πληροφορία και η γνώση; Περάσαμε από την εποχή της λιγοστής γνώσης και της ακόμα πιο μικρής ενημέρωσης κατά την οποία κάναμε ότι μας άρεσε, έχοντας ο καθένας τη δικιά του... προσωπική θεωρία, στην εποχή της πλούσιας γνώσης και της ασταμάτητης ενημέρωσης, κατά την οποία... απλώς ο καθένας μας αναγκάζεται να κάνει πάλι ότι του γυαλίζει καλύτερα! Και με τη επίκληση μάλιστα σχετικής ανακοίνωσης, σχετικού άρθρου!
Ξέρω ότι η πρώτη πληρωμένη απάντηση είναι η διασταύρωση της πληροφορίας και η υπευθυνότητα της πηγής. Μα είναι δυνατό εγώ ο άμοιρος κοινός πολίτης, ο ιδιώτης –με όποια έννοια θέλετε πάρτε το- να ελέγχω τη βασιμότητα κάθε πληροφορίας στα άδυτα της υπεύθυνης επιστημονικής έρευνας, που κι αυτή ως γνωστόν συχνά έχει τις αντίμαχες παρατάξεις της;
Μήπως –λέω εγώ- θα ήταν καλύτερα, να συσταθούν φορείς ανά αντικείμενο, που θα συλλέγουν όλες αυτές τις πληροφορίες που πέφτουν στο ποτάμι του ίντερνετ κι από εκεί στις διάφορες φυλλάδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ώστε στη συνέχεια να τις αντικρούουν με το κύρος των ειδικών, εφόσον βέβαια αποδειχτούν παραπλανητικές; Ας βγει ο Ιατρικός σύλλογος, ή η Ακαδημία η ίδια, που κρύβεται πίσω από πέπλα αρτηριοσκληρωτικού μυστηρίου, να κάνει ανακοινώσεις υπεύθυνες και ευθυγραμμισμένες με τις πιο πρόσφατες γνώσεις, για το καλό όλων! Να πίνω ένα ποτηράκι κρασί ή θα πάθω καρκίνο του στομάχου;;;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου